2009. március 30.

Az államtitkár visszahozná a járásokat

Az új kisközépszintű önkormányzatokhoz kellene delegálni a települések több feladatát, mint például a közoktatást vagy az alapfokú egészségügyi ellátást. Mintegy 400-500 ilyen önkormányzati szintre lenne szükség. Jauernik elképzelése szerint a településeknek lenne saját költségvetésük, ám ez a büdzsé nem önálló lenne, hanem a járási szintű költségvetéshez tartoznának.
A települések polgármesterei, a képviselők nem főállásban, hanem tiszteletdíjért végeznék a munkájukat. S feladatuk többek között a helyi közszolgáltatások, a közösségi élet, a civil szerveződések működésének elősegítése lenne, az igazán komoly döntéseket a kisközépszinten hoznák meg.

A kormányfő-jelölt elképzelései



Az MSZP és az SZDSZ számára is elfogadható kormányfő-jelölt Bajnai Gordon, a már „csomagoló” Gyurcsány-kormány jelenlegi gazdasági minisztere. Vasárnap este először a szocialisták parlamenti frakciója mondott igent Bajnaira, méghozzá viszonylag gyorsan és meggyőző többséggel. Ugyanígy tett végül az egykori koalíciós partner SZDSZ is, de hosszú „vajúdás” után.

A kormányfő-jelölt elképzeléseiről tegnap este először az MSZP-frakció előtt, majd néhány órával később az SZDSZ ügyvivői testületének (üt) és parlamenti frakciójának összevont ülésén számolt be. Előbbi prezentációt követően Horváth Csaba, szocialista főpolgármester-helyettes beszélt arról: Bajnai kétéves programot vázolt fel, amelynek középpontjában a stabilizáció áll. Célja, hogy megteremtse a befektetői bizalmat, visszaállítsa a nemzetközi pénzpiacok bizalmát, így megakadályozza további munkahelyek megszűnését.

Milliókban mérik az EU-biztosokat



Akit eddig is bosszantott, hogy az EU-biztosok havonta húszezer eurót (hatmillió forintot) keresnek, most tovább füstölöghet. Az Open Europe nevű londoni kutatóközpont közzétette: miután a brüsszeli bizottság tagjai mandátumuk lejártakor, október végén távoznak a posztjukról, egymillió eurónál (háromszázmillió forintnál) is több pénzt bezsebelhetnek. A 1,1 millióra becsült summa több részből tevődik össze, így például a tekintélyes nyugdíj mellett "átmeneti" és "áttelepülési" juttatásokból.

MCF Roma Összefogás Párt

MCF Roma Összefogás Párt