2009. március 26.

Június 7-én lesz az EP-választás

Június 7-re írta ki a magyarországi európai parlamenti választásokat Sólyom László köztársasági elnök – közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) csütörtökön az MTI-vel.
A közleményben azt írják: a választásokat az Európai Unió által meghatározott időtartamon belüli napra kell kitűzni. A jogszabály szerint az államfőnek a választást megelőző 72. napig – március 27-ig – kellett kiírnia annak időpontját. Az államfő egy nappal a határidő letelte előtt írta ki a voksolást. (mno.hu)

Kapcsolódó cikk:
Sólyom: Az előre hozott választás a legjobb megoldás

Popper: mindig jött egy erős ember

Egy hosszú tekintélyelvű rendszer után idő kell ahhoz, hogy kialakuljanak az együttélési szabályok – véli mai viszonyainkról Popper Péter. A válságról, a magyar identitás hiányáról, az agresszív nacionalizmusról és a diktatúra kialakulásának veszélyéről beszélgettünk az író-pszichológussal.

A másik, egyre nehezebben kezelhető probléma ma Magyarországon a cigányokkal szembeni gyűlölet, és általában a rasszizmus terjedése. Ez is az anómiára vezethető vissza?Az embereknek mindig volt igényük az elkülönülésre is. Egy arisztokrata azért volt arisztokrata, mert Zichynek, Esterházynak született, tehát beleszületett egy olyan szociális rétegbe, ami privilegizált volt. Ettől lett önbizalma, fölényérzete, satöbbi. Ez most megváltozott. Ma az emberek azért érzik magukat fölényben, mert nem születtek bele valamibe. Nem születtek cigánynak, nem születtek zsidónak, és ettől sokaknak már fölényérzetük van.
(fn.hu)

A dalai láma nem kapott vízumot - törölték a konferenciát


Törölték azt a konferenciát, amelyre a dél-afrikai kormány nem engedte be a dalai lámát. A vízum megtagadása felháborodást váltott ki az országban.
Megakadályozta a dél-afrikai kormány, hogy a dalai láma az országba lépjen – nagy diplomáciai botrányt okozva ezzel. Tibet szellemi vezetője egy március 27-én rendezendő békekonferenciára utazott volna az országba.

Kapcsolódó cikk: As Chinese Investment in Africa Drop, Hope Sinks

Hankiss: A válságért 90 százalékban az ország vezetői a felelősek


Hankiss Elemér szerint a politikusok hibát követnek el, ha csak a gazdasági válság megoldására koncentrálnak. A szociológus professzor úgy látja, hogy az általános politikai és társadalmi krízis kezelésére az előrehozott választás alkalmasabb volna. Hozzátette: a fő felelősök az ország vezetői, de az állampolgároknak is megvan a maguk része ebből, mivel bezárkóznak és csak szidják a politikusokat ahelyett, hogy józan módon részt vennének a közéletben.

Jelenleg viszont nem látszik, hogyan bontakozhatna ki a jó megoldás - vélekedett -, mivel a politikai elit csak a gazdasági válságra koncentrál, csak annak a megoldása foglalkoztatja, holott Magyarországon nem pusztán gazdasági válság van, hanem általános és mély politikai-társadalmi válság is.

(inforadio.hu)

MCF Roma Összefogás Párt

MCF Roma Összefogás Párt