2009. december 3.

OCÖ: az erőszak és a provokáció nem az ország érdekeit szolgálja

Óva inti a cigányságot az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke attól, hogy önvédelmi mozgalmakat alakítsanak, vagy a közösséget ért provokációkra erőszakkal válaszoljanak, ugyanis mint fogalmazott, ez nem az ország érdekeit szolgálja.
Erről Kolompár Orbán szerdán beszélt az MTI-nek annak kapcsán, hogy a sajtóban olyan információk jelentek meg, hogy Roma Testvériség néven a bíróság által jogerősen feloszlatott magyar gárdához hasonló szervezetet hoznának létre többek között a kiskunlacházi romák részvételével.
Az OCÖ elnöke azt mondta: a nap folyamán képviselőtársaitól, kisebbségi önkormányzati vezetőktől kapott tájékoztatás szerint kijelenthető: nem hoztak létre önvédelmi mozgalmat romák. Hozzátette, az ilyen önvédelmi, vagy megfélemlítésen alapuló, "a magyar gárda provokációra való válaszul történő szerveződéseket" korábban is elutasították.
Pádár László, az MSZP győri képviselője, a Győr-Moson-Sopron Megyei Cigányok Érdekvédelmi Szövetségének elnöke idén februárban cigány önvédelmi gárda megalakítását kezdeményezte, de az ellenzéki és más roma vezetői tiltakozások hatására javaslatát visszavonta, majd lemondott a győri közgyűlés szocialista frakciójában viselt képviselői mandátumáról.
Kolompár Orbán úgy fogalmazott: óva int mindenkit, hogy erőszakra erőszakkal válaszoljon, önvédelmi mozgalmakat szervezzen, "mert a társadalom már láthatja, hová vezet a félkatonai szervezetek által mutatott útirány".
Azt mondta: nem szabad a cigányságnak "felülnie" a Jobbik cigányellenes provokációinak, mint ahogy az történt a múlt hónapban Sajóbábonyban, mert az erőszak újabb erőszakot szül, és a gyűlölködés, a félelemkeltés nem az ország érdekeit szolgálja.
A roma vezető kijelentette: a demokrácia alapja a békés együttélés, az, hogy nem adnak teret a szélsőséges megnyilvánulásoknak, de ebben a cigányságnak is partnernek kell lennie.
Az OCÖ elnöke köszönetét fejezete ki a rendőrségnek, amiért megtiltotta a kiskunlacházi gárdafelvonulást, a kormánynak, amiért jogszabályt alkotott az egyenruha viselése ellen. Kolompár Orbán azt mondta, a jövő évi kormányprogram és a költségvetés is kiemelten támogatja a romák integrációját és biztonságát, ezt mutatja az is, hogy az Út a munkához program 13 milliárd forintos plusz támogatást kap jövőre, míg a rendőrség kétmilliárd forinttal több pénzből gazdálkodhat.

RomNet/MTI

Mégsem alakult roma gárda - Az OCÖ elnöke cáfolta a Roma testvériségről napvilágot látott híreket

A felvétel megtekintéséhez kattintson a címre.

MCF Roma Összefogás Párt

MCF Roma Összefogás Párt