2009. november 17.

A tanácsvezető bíró szerint: a vádhatóság sem állítja, hogy pénz tűnt volna el

Mátyásné Polereczki Éva tanácsvezető bírónő 2009.11.16-án, hétfőn, a Kecskeméten kezdődött Kolompár-ügy első tárgyalási napján azt mondta, a vádhatóság sem állítja, hogy pénz tűnt volna el, hanem a bizonylatokon szereplő gazdasági tevékenységek nem a rajtuk szereplő időpontokban, hanem később valósultak meg.
Ez alátámasztja Kolompár kijelentését, miszerint egyetlen forint sem tűnt el a programtámogatásból, szándékos kárt sem ő, sem a munkatársai nem okoztak, mindössze adminisztratív tévedések történhettek.
Steigler Lászlóné Rédei Rita ügyész a vádiratot ismertetve közölte: az Országos Foglalkoztatási Közalapítványtól (OFA) roma munkaerő-piaci szolgáltatóhálózat kialakítására elnyert 13 millió forintos összegből folyósított 7,2 millió forint egy részével valótlan tartalmú számlákkal számoltak el. Emiatt a vád jogosulatlan gazdasági előny megszerzése.
Az üggyel kapcsolatban eddig megjelent médiahírekkel ellentétben, szó sincs 13 millió, illetve 7 millió forint eltűnéséről. A tegnapi vádismertetés során kiderült, hogy a vád szerint 2006 novemberében a támogatásból 2,679 millió forinttal úgy számolt el a programot lebonyolító kiskunmajsai szervezet, hogy a bizonylatokon szereplő gazdasági tevékenység nem a bizonylatokon szereplő időpontokban, hanem később valósult meg.
Kolompár Orbán azt mondta: a szervezete a „Roma munkaerő-piaci szolgáltató hálózat kialakítása” elnevezésű programot annak ellenére végrehajtotta, hogy a 13 millió forintos támogatásból 7 millió 221 ezer 846 forintot tudtak lehívni, és csak bér és járulék címén 2007. február 28-ig 7 millió 688 ezer 19 forintot fizettek ki. Hozzátette: a támogatási szerződés felbontása miatt pedig beperelte a közalapítványt.
A tegnapi tárgyalás során elhangzott, hogy az OFA-ellenőrzések során, az első alkalommal mindent rendben találtak a programmal kapcsolatban a kirendelt ellenőrök, azonban ezt követően az OFA volt alkalmazottja Németh Erzsébet (Böbe, a feloszlatott Magyar Gárda tagja) a második ellenőrzés során már számos problémát vélt felfedezni, köztük sok olyat, amit az első leltárszerű ellenőrzésnél már elfogadtak.
A tárgyaláson Kolompár Orbán vallomást tett az OFA-támogatással kapcsolatos ügyben. Védekezéséhez egy doboznyi iratot hozott magával, amelyeket a bírósági tárgyaláson részben ismertetett is, majd az egészet átadta Mátyásné Polereczki Éva tanácsvezető bírónak.
A tárgyalás 2009. november 18-án, szerdán folytatódik Kecskeméten.

MTI- Világunk

MCF Roma Összefogás Párt

MCF Roma Összefogás Párt