2009. december 16.

"Állj meg, te rohadt, büdös cigány!" - Rendőrök támadtak elmondása szerint pénteken a hevesi M. Andrásra

Az ügyben nyomozást, fegyelmi eljárást rendeltek el. Nyomozó ügyészségi és megyei rendőr-főkapitánysági vizsgálatokkal, továbbá fegyelmi és büntetőeljárás elrendelésével, valamint a sértett és a jogvédők sajtótájékoztatójával folytatódott hétfőn az a nem mindennapi ügy, amely Heves városában az előző hét péntek este történt.
Amint arról már beszámoltunk, egy 30 év körüli roma férfi tett feljelentést az Egri Nyomozó Ügyészségen (ENYÜ), azt állítva, hogy szüleihez tartott haza, amikor hirtelen rendőr járőrkocsik fékeztek mellette. Ezekből gyakorlóruhás zsaruk szálltak ki, akik szerinte egy gáz-riasztópisztollyal fejen lőtték. Utána az egyik kocsi csomagtartójába betuszkolták, a város határában lévő tóhoz vitték. Ott a vízpartra vitték, ütlegelték, majd belelökték a vízbe, mindeközben „cigányoztak” is az egyenruhások.
Sajtótájékoztató a kórház előtt.
Tegnap ifj. Bogdán János, az Országos Cigány Önkormányzat szóvivője, dr. Magyar Elemér jogvédő és Berkes Elemér, az OCÖ Heves megyei képviselője tartottak sajtótájékoztatót a kórház bejáratánál. Velük volt M. András is. Az OCÖ szóvivője kijelentette: András kérte az OCÖ jogi, erkölcsi támogatását. Természetesen megadják neki és a családjának, nem hagyják magára. Segítenek és kiállnak a mellett, hogy az igazság derüljön ki.
A megtámadott szerint gázpisztollyal lőtték meg
M. András elmondása szerint apjától tartott hazafelé, amikor megállították rendőrautóval. Azt mondták neki: „Állj meg, te rohadt, büdös cigány!” Kiszálltak többen, ráfogtak egy gázpisztolyt és arcon lőtték. Elvesztette az eszméletét, és arra ébredt, hogy kiszedik egy vizes, mocsaras részen az autóból, földre dobják és megrugdossák.
Dr. Magyar Elemér szerint nagyon nem rendjén való dolog, hogy ma már Magyarországon nem csak attól kell félni, hogy esetleg elmebeteg, fasiszta csoportok faluszéli cigánylakásokat, embereket támadnak meg, de a hatalom, amelyiknek az lenne a dolga, hogy ezektől a támadásoktól őket megvédje, teszi ezt. Sajnos nem egy esetben éri éppen a rendőrség részéről támadás a cigányságot.
Berkes Elemér arról beszélt, rengeteg bejelentés érkezik hozzájuk arról, hogy roma gyerekeket a szélsőjobboldalhoz tartozó fiatal tanulók megverik, megfenyegetik. Ami Hevesen történik a cigányokkal, már nem elviselhető, ezért kért minden józan gondolkodású magyar embert, hogy ezt ne engedjék.
Eljárások az ügyészségen és a rendőrségen.
– Szombaton délelőtt kaptam jelentést a hevesi kapitányság parancsnokától az esetről – mondta el tegnap a Hírlapnak dr. Hajdú Tamás, az ENYÜ munkáját irányító vezető ügyész.
– A hevesi M. Andrást a kórházban az egri rendőrök hallgatták meg, s vették jegyzőkönyvbe a feljelentését. Ezen már a nyomozó ügyész is jelen volt. Másik kollégám hétfőn kora reggel helyszíni szemlét is tartott, s tájékozódott a dél-hevesi városban. Mindezek után bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt elrendeltük az ügyben a nyomozást.
Közleményt adott ki a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság is. Ebben Kocsis Irén Mária r. alezredes, ügyeletes sajtóreferens arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy a hevesi férfi által tett feljelentés kapcsán a főkapitányság vezetője soron kívüli vizsgálatot rendelt el. Annak eredményeként négy személy ellen fegyelmi eljárás indult.

Forrás: Heol

MCF Roma Összefogás Párt

MCF Roma Összefogás Párt